ArtikelVälfärdVård

Tror de verkligen att folk finner sig i det?

Vi intervjuar Lotta Back om nedskärningarna i vården. Lotta är gruppledare för Vänsterpartiet i Region Sörmland för tredje mandatperioden och sjuksköterska med psykiatrispecialistutbildning. Det ligger ett stort varsel inom Region Sörmland och distriktssköterskemottagningen i Åker Styckebruk har lagts ned. 

I det här läget är nog varsel det värsta man kan göra, menar Lotta. 

– Vi behöver hitta nya arbetssätt innan vi gör oss av med befintlig vårdpersonal. Nu sker saker i fel ordning. Det går inte att höja skatten hur mycket som helst, men vi har lägst skatt av alla regioner, så det hade varit en naturlig första åtgärd. 

Vården befinner sig i en rejäl kris och den styrande minoriteten och Sverigedemokraterna har som mål att sänka personaltätheten till 2019 års nivå. Det har funnits för få vårdutbildningsplatser under många år, så det är stor brist på personal redan utan ekonomisk kris.

– Jag jobbar i Katrineholm ibland, nere på akuten på Kullbergska sjukhuset. Där har två chefer avsagt sig arbetsmiljöansvaret för att det fattas så mycket personal. Att chefer gör det händer inte ofta. Sen jobbar jag extra på ett ställe där en sjuksköterska får arbeta för fyra. I det fallet handlar det om hyrstoppet av allmänsjuksköterskor från februari 2023.

Det känns väldigt jobbigt att stå bredvid och se medarbetare slita sig fördärvade. Det går ju inte att arbeta för fyra personer. Det är så lite jag kan göra som sjuksköterska och politiskt har vi inte mycket att säga till om just nu.

Distriktssköterskemottagningen i Åkers Styckebruk hade likt många andra mottagningar lågt nyttjande eftersom folk inte vet när det är öppet. Nu har flera av dem stängt som en del av nedskärningspaketet.

– Jag tror att fungerande mottagningar, som har tillräcklig bemanning och öppettider, kan avlasta vårdcentralerna. Det finns ju tre mottagningar som fungerar bra, så man får se till att alla jobbar som de gör där. Regionen kan sen bedöma vilka som är värda att ha kvar 

Lotta tar upp möjligheterna att styra om vård som nu ligger på akuten till primärvården. 

– När vårdcentraler har öppet längre och har jourtider varje dag minskar trycket på akutmottagningarna på sjukhusen på större orter. Det borde se likadant ut på mindre orter. Akutmottagningarna ska ju egentligen inte ta primärvårdsärenden, men kan de inte hänvisa människor till en öppen vårdcentral så blir det långa väntetider på akuten i stället, och det är inte bra för någon.

I Strängnäs får man åka till akuten i Eskilstuna när vårdcentralen är stängd.

– En lättakut på en vårdcentral skulle säkert avlasta akuten i Eskilstuna, men jag kan inte se det i det här kärva ekonomiska läget. Minoritetsstyret och SD säger att det blir ett par tuffa år nu och verkar inte bry sig om att det blir rejäla försämringar för våra medarbetare och patienter. Tror de verkligen att folk finner sig i det?

Klicka här för övriga artiklar i detta nummer

Vad blev din reaktion?

Glad
0
Älskar det!
0
Vet inte
0
Knasigt!
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More in:Artikel

0 %