ArtikelNr 1 - 2025 - Kvinnors rättigheter

Kvinna till Kvinna

– Tystnad är också att ta ställning. Nu är det upp till gemene man och kvinna att agera, säger Petra Tötterman Andorff som är generalsekretare för organisationen Kvinna till Kvinna.

– Under en lång period har det varit en backlash för kvinnors rättigheter och situation världen över. Även här i Sverige ser vi att det inte går framåt längre som vi hoppats.

Kvinna till Kvinna är inte en traditionell humanitär organisation. Det är en stiftelse som bildades i samband med kriget på Balkan som pågick under i stort sett hela 1990-talet. Freds- och kvinnorörelsen i Sverige startade en insamling till förmån för kvinnor i flyktinglägren på Balkan. Och så har det fortsatt.
– Då såg vi en fullständigt oacceptabel situation för kvinnor i Balkankriget. Inte minst att det sexuella våldet var en del av krigföringen.
– Det genusbaserade våldet finns fortfarande i de krig som pågår nu, i Mellanöstern, i Ukraina, i Kongo och andra platser, förklarar Petra Tötterman Andorff.

Hjälper på plats
Kvinna till Kvinna har växt och deras strategi är framgångsrik. De arbetar genom att stödja kvinnorättsorganisationer på plats i krigs- och konfliktområden. Idag finns organisationen i cirka 20 länder i Afrika, Europa, Mellanöstern och Södra Kaukasien.

– I Armenien, Georgien och Abchazien är vi aktiva trots olösta territoriella konflikter och ett utsatt civilsamhälle. Vi har ett eget kontor i Tbilisi där vi koordinerar arbetet.
– I Kongo arbetar vi på liknande sätt genom att stödja olika kvinnorättsorganisationer.

Även i den ”västliga världen” är kvinnors rättigheter utsatta. Eller står still som Petra Tötterman Andorff uttrycker det.
– När Donald Trump säger att nu är det slut på woke-tramset och begränsar aborträtten så vill han ta bort kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar och liv. Han gör det i en period av tillbakagång för kvinnors rättigheter över hela världen. Och det sker hand i hand med nationalistiska krafter.

– Vi står inför en mörk period för kvinnors rättigheter. Det blåser snålt i världen för kvinnors rättigheter.
– Förut sa alla att de är feminister, så är det inte längre. Även i Sverige har de- batten förändrats. Sverige är långt ifrån ett jämställt land.

– Det jag får energi av är samtalen med alla våra partners, berättar Petra.

Är uthålliga
– Vi är hela tiden igång med att leta nya samarbeten för att stödja kvinnors arbete för sina rättigheter. I det globala sam- arbetet så hittar vi de bästa lösningarna och det finns så mycket att lära av varan- dra i kampen för mänskliga rättigheter och demokratin.

Och Kvinna till Kvinna är uthålliga. Verksamheten på Balkan finns fortfarande kvar, trettio år senare.

Text: Mats Billberg Johansson

Vad blev din reaktion?

Glad
0
Älskar det!
0
Vet inte
0
Knasigt!
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More in:Artikel

0 %