ArtikelNr 1 - 2025 - Kvinnors rättigheterVälfärd

Facklig kamp ger hopp om förkortad arbetstid

Solidaritet eller egenintresse? Lag eller avtal? Förhandlingsstyrka avgör valet när fackendriver på för kortare arbetstid med bibehållen lön. Och trycket från löntagarna ökar. Om man ska nå framgång är stödet från fackföreningarna ovärderligt.

Det säger Ciczie Weidby, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk  talesperson för Vänsterpartiet.
– Det var så som vi lyckades stoppa marknadshyrorna till- sammans med Hyresgästföreningen. Då tvingades den socialdemokratiska rege ringen och deras samarbetspartier C och L att backa. I frågan om sex timmar s arbetsdag med oförändrad lön ser kartan annorlunda ut. Men trycket underifrån har avgörande betydelse i båda fallen.

Bara stannat vid försök
Hittills har så gott som alla arbetstidsförkortningar stannat vid försök:
I Östersund införde det allmännyttiga bostadsbolaget för- troendearbetstid under ett och ett halvt år; en sextimmarsdag med förbehåll: om jobbet inte var klart i tid gällde obetald övertid.

På Vrinnevisjukhuset i Norrköping fick operationssjuk- sköterskor en extra ledig dag var fjortonde dag. Lönekostnaden steg med 0,65 procent när deltidsanställda steppade upp. Antalet operationer ökade med tolv procent.
I Stockholm inleddes i fjol ett tvåårigt projekt med 34 timmars arbetsvecka för 800 specialistsjuksköterskor, en yrkes- grupp som är en av många bristvaror i sjukvården.
– Alla dessa försök visar att reforme n fungerar. Det finns också ett starkt folkligt stöd för dessa arbetstidsförkortningar, och fackförbund som Kommunal, Seko och Handels, som jag själv tillhör, har börjat ställa krav på en lagstadgad förkortad arbetsvecka, säger Ciczie Weidby.

Föredrar att gå via avtal
Några förbund, som Metall, Sveriges lärare och Unionen, före- drar avtal mellan parterna.
– Jag kan förstå deras argument. De har gett upp vissa krav för att få igenom andra, som arbetstidsförkortning.
I den konkurrensen står sig handelsanställda och undersköterskor slätt.
– Butiksanställda och lokalvårdare har redan så kassa villkor. De har ingenting att ge i utbyte mot kortare arbetstid. Handels, Seko och Kommunal har insett detta. Nu måste de stå pall mot framför allt socialdemokraterna.
I sitt sommartal nämnde partiets ordförande, Magdalena Andersson, ingenting om sänkt arbetstid. Hon ömmade desto mer för alla medborgare som ”jobbar och gör rätt för sig”, trots dystra tider.

– Men vi behöver ge hopp! invänder Ciczie Weidby. Framför allt till alla dem som har sämst villkor på arbetsmarknaden, de i de tunga omsorgsyrkena och exempelvis här i Jönköping de anställda på Ica Maxi som har öppet från 06 till 23. Själv är hon riksdagsledig från sitt jobb på Ikea i samma stad. Den kontakten släpper hon inte.
– Om några veckor är det personalfest!

Text: Per Längby

Vad blev din reaktion?

Glad
0
Älskar det!
1
Vet inte
0
Knasigt!
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More in:Artikel

0 %