Operationssjuksköterskor i Göteb0rg och Norrköping. Socialsekreterare i Jönköping. Allmännyttans medarbetare i Östersund. På allt fler ställen prövas förkortad arbetstid med bibehållen lön. Varför alla dessa prov?
Alva Myrdal reste frågan om sex timmars arbetsdag med oförändrad lön redan på 1950-talet, och inspirerade tjugo år senare det socialdemokratiska kvinnoförbundet att driva frågan vidare. Där har det stannat.
Och inför årets lönerörelse skickade LO den efterlängtade reformen till en arbetsgrupp. Är det inte – så här 55 år efter den förra – dags för en lagstadgad arbetstidsförkortning?
–Jo, försökens tid borde vara förbi, säger Ida Gabrielsson, riksdagsledamot och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
Men ingen får lämnas utanför.–Och det är statens ansvar. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen tillsätter en parlamentarisk kommission som i samarbete med arbetsmarknadens parter tar fram förslag på en bred och jämlik arbetstidsförkortning.
Eftergifter
En rättvis lösning förutsätter inte bara facklig medverkan. Utan också efter- gifter från motparten, vilket skett vid alla tidigare förkortningar av arbetstiden från 1848 och framåt. Då infördes tiotimmarsdagen.
– Fackförbunden är svagare i dag än då 40-timmarsveckan klubbades 1970, och arbetslösheten högre, påpekar Ida Gabrielsson. Därför är det särskilt viktigt att en generell arbetstidsförkortning inte leder till ännu större löneskillnader.
Det har medlemmarna i Kommunal fått erfara. Avtalad reducerad arbetstid ersätter kronor och ören. Handelns och kollektivtrafiken lönearbetare drabbas av hyvling. Den ofrivilliga deltiden syns i lönekuvertet.
– Det är bra att LO öppnat för lagstiftning, och att det väckts förnyat intresse hos S och MP, säger Gabrielsson. Deras medlemmar har pushat på för detta. Men det får inte leda till en ännu mer urholkad välfärd
Mer resurser
Snarare, säger hon, måste det skjutas till mer resurser till det allmänna, som vård, skola och omsorg.
Hur?
– Ja, det är i alla fall inte möjligt om man sänker skatterna för dem som tjänar mest och subventionerar städhjälp åt de rikaste på bekostnad av hemtjänst och annan samhällsservice.
Detta samtidigt, påpekar Ida Gabriels- son, som lönearbetarna tvingats till den största reallönesänkningen sedan 30-talet.
– Vi i vänstern måste ta oss själva på större allvar. Socialdemokraterna behöver våra mandat om den arbetande befolkningen ska få det bättre. Det kan handla om alltifrån slopade karensavdrag vid sjukdom till att lyssna på fackens krav på förkortad arbetstid.
Den utökade fritiden värderas högt i alla studier som gjorts.
– Vi får mer tid för våra barn och går med större glädje till jobbet. I mitt fall skulle det dessutom bli fler skogs- promenader hemma i Gästrikland. Och mer svamp på middagsbordet! säger Ida Gabrielsson.
Text: Per Längby