Hallå därNr 2 -2024 - Välfärden

En nedskärning är inte en satsning!

Hösten 2021 tog inflationen fart i Sverige. Sedan
dess betalar medborgarna ett högt pris för det
dagliga. Vad bör göras?

Det är en enorm skillnad mellan vänster och höger, inte bara när det gäller människosyn och rättsfrågor, utan också när det gäller den ekonomiska politiken.
IDA GABRIELSSON,
ekonomisk-politisk talesperson

Vi ställde tre frågor till Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets
ekonomisk-politiska talesperson

Hur påverkar m-sd-regeringens åtstramningar samhället?
Ida Gabrielsson: Hushållen i Sverige har fått bära hela bördan av den ekonomiska krisen. Mat- och elpriser skenar. Elbolagen gör stora vinster medan elräkningen stiger för vanligt folk.
Det är därför Vänsterpartiet lagt fram förslag om att ställa krav på matjättarna och på att införa sverigepriser på el.  Löntagarna har tvingats till stora reallönesänkningar medan bankerna gör storvinster. Dessa övervinster vill Vänsterpartiet ge tillbaka till befolkningen genom en tillfällig bankskatt. Regeringen och SD väljer i stället att genomföra skattesänkningar för dem med högst inkomst. Banker, elbolag och matjättar tillåts tjäna stora pengar i krisen. Den politiken leder inte till sänkt inflation utan till att människor får mindre möjlighet att hålla huvudet över ytan.
Inte bara på a-kassan sker försämringar, regeringen och SD vill dessutom försämra sjukförsäkringen.
Vänsterpartiet vill gå en annan väg: avskaffa karensavdraget, sänk priserna i kollektivtrafiken, öka bostadsbidragen, höj barnbidragen och förbättra
a-kassan. Så fördelas krisens bördor mer rättvist.
Sedan 90-talet har Sverige ett överskottsmål som är tänkt att fungera som en buffert för framtida kristider. Är det dags att överge detta mål?
Ida Gabrielsson: Sverige har nästan lägst statsskuld i Europa samtidigt som det finns stora behov av investeringar och underhåll. En stram ekonomisk politik år efter år innebär att Sverige blir fattigare när järnvägarna inte fungerar och arbetslösheten biter sig fast.
En klimatomställning kan inte genomföras utan att industrin och trafiken ställer om och elektrifieras. Därför vill Vänsterpartiet att Sverige under de
kommande åren inför ett underskottsmål kopplat till investeringar i klimatomställningen. Då blir jobben fler, ekonomin växer och eftersatta järnvägar och bostäder rustas upp.
Privatiseringar och skattesänkningar är det som gjort Sverige till ett skörare
land. Vi måste visa att det offentliga åtagandet kostar. ”Reformutrymmet” är inte något som bara ”uppstår” varje år när man sänker skatten. Nästan hela ”utrymmet” är kopplat till löpande kostnadsökningar, som redan beslutade löneökningar och pensioner och andra ersättningar. Statsbidragen, som ska stärka välfärden, skjuter i själva verket till mindre resurser än vad det kostar att hålla uppe dagens nivå på exempelvis bemanning i sjukvården.
Resultatet blir att det varje år sker automatiska nedskärningar, utan att något egentligt beslut fattats. Det vill Vänsterpartiet ändra på genom att indexera statsbidragen så att dom varje år räknas upp med de faktiska kostnadsökningarna.
Dessutom vill vi att ramverket som reglerar överskott/underskott ska tillföras ett inkomstgolv som anger hur stort ett bibehållet offentligt åtagande är.
Det betyder att om man trots allt vill göra stora skattesänkningar, får man vara tydlig med vad man inte gör istället. Istället för som idag där man kan påstå att en nedskärning är en satsning.
Hur kan liberaler och sverigedemokrater vara enade om den ekonomiska politiken?
Ida Gabrielsson: Jag tycker det är enkelt. SD bryr sig bara om en sak, att ge sig på invandrare. De lovade att inte göra försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen. Nu sker just precis det. Men den nyliberala ekonomiska politiken med stora skattesänkningar, avregleringar och privatiseringar går inte längre hem i stugorna. Därför gömmer sig hela Tidögänget bakom sin politik om hårdare tag eller skyller alla problem i samhället på invandrare.
Det är en enorm skillnad mellan vänster och höger, inte bara när det gäller människosyn och rättsfrågor, utan också när det gäller den ekonomiska politiken.
Välfärden måste byggas upp och repareras: Vi vill höja pensionerna, ta tillbaka kontrollen över skolan och järnvägen, bygga ut kollektivtrafiken, investera och ställa om, se till att a-kassan och sjukförsäkringen förstärks och förbättras. Högern och SD vill inte prata om krisen i sjukvården, a-kassan
och sjukförsäkringen. Inte heller om en rättvis klimatomställning. Vänsterpartiets uppgift är att lyfta de ekonomiska frågorna på ett konkret och handlingskraftigt sätt. Så kan vi mobilisera för att byta regering och därmed politik.

Vad blev din reaktion?

Glad
0
Älskar det!
0
Vet inte
0
Knasigt!
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More in:Hallå där

0 %