LedarenNr 2 -2024 - Välfärden

Det går att pussla ihop.

Visst känns det som att välfärdssystemen inte räcker till? Det är för lång kö till vården. Det finns inte tillräckligt med utbildad personal i skolan. Tågen går inte i tid. Det är för lite personal i omsorgen. 

Välfärdens andel av ekonomin har minskat stadigt sedan Socialdemokraterna började omläggningen av statens ekonomi på 80-talet och borgerliga regeringar ökade takten. Det är relativt sett mindre resurser nu.

1990 var skatteintäkterna ungefär hälften av BNP (49,8 %). Idag är den 10 % lägre (40,7 %). Tre procent högre så hade skatteintäkterna ökat 200 miljarder. De pengarna har gått till exempelvis jobbskatteavdragen som minskade skatteintäkterna med 147 miljarder och RUT/ROT som sänkte dem med 19 miljarder. 

En stor del av skatteintäkterna kommer från löner och arbetsgivaravgifter, en mindre del från kapitalskatter. Kapitalet har det numera lätt. Investeringssparkonton på upp till en miljon blir beskattade med runt 1 % (jämför med kommunalskatten på din lön, 32,50 %). Kapitalinkomster beskattas med 30 % oavsett hur stora de blir, om ens lön blir hög får man betala statlig skatt. Förmögenhetsskatten är borttagen. Det finns inte ens ett register över förmögenheterna.

En del förändringar har bara gynnat de rika. Ändringen från fastighetsskatt till kommunal fastighetsavgift gör att ägaren till ett litet hus betalar samma avgift som mångmiljonvillorna, drygt en miljon i taxeringsvärde gör att avgiften går i taket. Nybyggda hus är också skattebefriade de första 15 åren.

Kostnaderna för försvaret ökar från 84 till 140 miljarder per år mellan 2022 och 2026. Det kanske kan kännas motiverat, men utan ökade skatteintäkter är det en ökning som måste tas från välfärden. Det statliga stödet till sjukvården går från 118 miljarder till 105 miljarder. Att regionerna får det allt svårare är inte så konstigt. Då ska vi ju också komma ihåg att inflationen har medfört att pengarna inte räcker lika bra som tidigare. Att bara behålla samma summa pengar är aldrig samma sak som att ha fått samma resurser. Statens utgifter för kultur minskar, likaså för klimat och miljö.

När staten minskar sina utgifter men behoven består så pressas kommuner och regioner. Det är dags att beskatta kapitalet!

 

Vad blev din reaktion?

Glad
0
Älskar det!
0
Vet inte
0
Knasigt!
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More in:Ledaren

0 %