Strängnäs kommun har sedan några år tillbaka en koncernstruktur med ett moderbolag. Det finns sedan helägda eller delägda dotterbolag för elnät, elförsäljning, fjärrvärme och elproduktion, vatten och avlopp, avfall, bostäder och fastigheter. Vad är syftet med bolagen? På vilket sätt bidrar de till den kommunala verksamheten? De bidrar med en ekonomisk vinst från hyror och avgifter uttagna från kommuninvånarna och från de som använder el och fjärrvärme, ska det inte vara mer än så?
I Strängnäs finns det för kommuninvånarna eller deras valda politiker inget sätt att direkt påverka bolagens verksamhet. Det är enligt aktiebolagslagen bolagets styrelse som styr. Det politiken bestämmer är innehållet i antingen tydliga eller flummiga ägardirektiv, inte om bolagen faktiskt ska bygga ett nytt hyreshus eller solceller på en skola.
Det är inte så att Strängnäs kommuns bolag är mer aktiva än något annat motsvarande bolag för att uppfylla de mål som fullmäktige beslutat om. Alla seriösa bolag med någon sorts framtidsvision jobbar med hållbarhetsfrågor, så länge det är kommersiellt gångbart. Egentligen ingen skillnad.
Är inte förväntan på ett kommunalt bolag och på kommunen att bolaget ska finnas med i varje projekt för att lämna sin spetskunskap? Att de ska driva på utvecklingen av kommunen och inte bara uppfylla kundernas behov.
Det borde inte vara Mälarenergi som bygger laddstationer vid Larslunda IP för att tjäna pengar, det borde vara SEVAB som gör det för att tjäna kommuninvånarna. När socialtjänsten behöver ett nytt särskilt boende så är de inte vilken kund som helst hos ett fastighetsbolag, de är en del av samma kommunorganisation. Bostadsbolagets uppdrag måste vara större än att vara hyreshöjningsmurbräcka åt de privata fastighetsägarna. När SEVAB konstaterar att det finns behov att få ned effekttoppar i elnätet så ska fastighetsbolaget räcka upp handen och säga att deras tak är tillgängliga för solceller, att de gärna samarbetar aktivt om lokala lagringsmöjligheter och flexibilitetslösningar för hyresgästerna.
Ett kommunalt bolag måste vara något mer än bara ett bolag. De måste också vara lyhörda för kommunens behov och aktiva i samarbetet med kommunens förvaltning och kontor, annars är det bättre att de inte är bolag utan istället en del av förvaltningen.