Israels bombningar av Gaza fortsätter. Sedan kriget inleddes har närmare 30 000 personer dödats varav över 10 000 är barn (när intervjun genomfördes, reds.anm). Men vad gör den svenska regeringen för att stoppa dödandet?
Nooshi Dadgostar, har den svenska regeringen varit för passiv när det gäller Israels krigföring i Gaza?
– Ja, utan tvekan. Det Israel gör nu i Gaza är inte försvar, det är en massaker. Vi ser sjukhus som bombas, kvinnor som tvingas göra kejsarsnitt utan bedövning, flyktingläger, ambulanser och bagerier som blir måltavlor för flygattacker. Dessutom vet vi att Israel har skurit av tillgången på vatten, mat, mediciner, elektricitet. I Gaza hotar nu massvält. Det är inte konstigt att FN-experter varnar för ett folkmord på palestinier. Hamas illdåd kan aldrig rättfärdiga det Israel gör nu. Mer än tiotusen barn har redan dött, vad krävs det egentligen för att regeringen ska agera?
Regeringen borde driva på för ett eldupphör i Gaza
Vad hade en svensk regering kunnat göra?
– Regeringen borde driva på för ett eld upphör i Gaza, det har vi i Vänsterpartiet
krävt från första början. Det kan verka hopplöst att påverka Netanyahus extremhögerregering men det är inte meningslöst för omvärlden att sätta press på Israel eller visa sin solidaritet med Gaza. Sydafrikas anmälan om folkmord till ICJ,
den internationella domstolen, är en jätteviktig markering och en som den svenska regeringen borde ställa sig bakom. Ett brett tryck från omvärlden gör skillnad.
Men istället går svenska regeringen åt andra hållet och stoppar biståndet så att ännu fler oskyldiga kommer dö. Det är inte det landet Sverige ska vara.
Vågar man tro på fred i Palestina, någon gång i framtiden?
– Det måste man tro på. Hoppet om fred ligger i en rättvis tvåstatslösning som sätter stopp för Israels illegala ockupation och respekterar 1967 års gränsdragning. Alla blockader av Gaza måste hävas och alla illegala bosättningar måste stoppas och utrymmas. Palestinierna måste få rätt till självbestämmande om det ska finnas ett hopp om en fredlig framtid i området.
Text: Martin Thåström