ArtikelNr 4- 2023 - Vård och omsorgVård

Tufft för sjukvården när politiken sviker

För tio år sedan var hon en av tjugotre som bidrog med en novell till en bok som Kommunalarbetaren gav ut. Den gestaltade en svårt sjuk kvinna och hennes upplevelse av sin omvårdnad. Sedan blev Johanna Magnusson undersköterska. Och det är fortfarande omsorgen om den sjuka som vägleder henne.

– Patienten får aldrig bli bara ett nummer för oss inom vården. Hon är en människa som är värd all vår empati, säger hon.
På hennes avdelning vid medicinkliniken på Mora lasarett finns det gott om tid för medkänsla och uppmuntran. Rehabiliteringen efter en stroke är tidskrävande. Men det är också en klinik som krymper, med medarbetare som sliter hårt.
– Bristen på sjuksköterskor innebär att vi bara kan ha ett 40-tal vårdplatser  öppna jämfört med uppemot 60 tidigare, berättar Johanna.

Ständiga avhopp
Region Dalarna håller hårt i slantarna, och med ständiga avhopp till kommunala boenden och hemsjukvård tilltar stressen. Kommunerna konkurrerar med högre lön, lugnare tempo och bättre arbetstider. Regionen
svarar med sparbeting.
– Det är så feltänkt! säger Johanna Magnusson. Regionens politik leder till fler sjukskrivningar, som skapar vakanser, som kräver rekrytering, sex veckors inskolning, vilket kostar, vilket ökar stressen och orsakar nya avhopp…
Men blödningen kan stoppas.

Kortare arbetstid
– Helst av allt önskar jag att regionen erbjuder 30 timmars arbetsvecka med heltidslön. Då skulle jag och andra undersköterskor och sjuksköterskor orka
mer, och skonas från stress och sjukskrivningar.
Därmed skulle nästan alla få heltid. Det skulle visserligen kräva fler anställda inom ett område där det redan jobbar alltför få, men skulle å andra sidan locka fler att söka sig till vårdyrkena.

Återhämtning
– Det känns helt klart som ett avlägset mål, men man behöver verkligen inte vara vänster för att vara för. Med mer tid för återhämtning och mer utvilad personal skulle vi få en säkrare och effektivare vård, menar Johanna.
Som ensamstående med två hemmavarande tonårssöner orkar hon inte jobba heltid, och når därför efter tio år i yrket inte upp till sin heltidslön på 27 100 kronor i månaden. Denna är dessvärre redan så låg att den inte kan matcha regeringens krav på ”godtagbar försörjning”. Den gäller för arbetskraftsinvandrare och är 27 360 kronor i månaden.
– Samhället behöver oss, påpekar Johanna Magnusson
Det enda som fattas är en bra politik.

Text: Per Längby

Vad blev din reaktion?

Glad
0
Älskar det!
0
Vet inte
0
Knasigt!
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More in:Artikel

0 %