Artikel

Ständig tillväxt kan inte rädda klimatet

Återkommande kriser vitaliserar kapitalismen. Varje gång rycker staten in. Skattepengar skyddar företag, räddar banker och bygger vägar.
Men en politik som inte ser bortom systemets begränsningar är dömd att misslyckas – om inte förr när klimatet kollapsar.
– Vi vet inte när denna kollaps inträffar. Bara att den kommer.

Det säger kulturgeografen Ståle Holgersen, docent vid Örebro universitet.
I höstas kom hans bok Krisernas tid ut. Den beskriver hur kapitalismen överlever med hjälp av sina kriser. Hur kreativ förstörelse banar väg för nya profiter.
– Men det gäller de ekonomiska kriser vi sett hittills. För ekologiska kriser verkar det inte finnas sådana mekanismer, säger Holgersen.
I dag sätter enskilda kapitalägare upp gröna mål, i skuggan av en fossilindustri som inte gett upp sitt världsherravälde. Mot den senare står hoppet att ny teknik och ökad tillväxt – traditionell socialdemokratisk
politik – ska visa väg ur krisen och rädda klimatet.

Mot alla odds
– Det skulle i så fall vara emot alla odds. Kapitalismen är i sig själv ohållbar.
Elbilar, batterifabriker, fossilfritt stål och liknande ändrar inte på det.
Men för den skull är det inte säkert att en kommande klimatkatastrof får själva kapitalismen att falla.

Vad gör socialisterna, skriver Ståle Holgersen i sin bok, om en Green New
Deal inte fungerar? Om kapitalägarna trots allt värnar sina vinstintressen framför en hållbar livsmiljö? Om de konservativa krafterna i stället stärks, och att rasism, fascism och klassförtryck ökar?

Ingen tokrevolutionär
– Det är de fattiga som drabbas mest av kapitalismens skadeverkningar, och de härskande kommer inte godvilligt att vilja ändra på den ordningen. Men jag är för den skull ingen tokrevolutionär – och heller inte helt emot reformer.
Allt, säger Ståle Holgersen, avgörs av maktrelationer. Det är viktigt att se igenom den naiva optimismen vid kriser – som att erfarenheterna av pandemin skulle förbättra äldreomsorgen – men också att bejaka satsningar på exempelvis järnvägsbyggen och förslag om att förstatliga skola, sjukhus och banker.

Bekämpa hemlöshet
– Som ekosocialist värnar jag natur och hälsa, för en värld som inte bygger på
tillväxt. Men vi kan inte börja vid målet utan måste redan i dag bekämpa arbetslösheten, hemlösheten och sjukdomarna. Även om det i vissa fall skulle innebära en kickstart för näringslivet.
Alla kriser är olika, och ingen kan förutsäga hur och när samhället dukar under på grund av den globala uppvärmningen.

Analysera makten
– Det enda vi kan göra är att vara så förberedda som möjligt, säger Ståle Holgersen. Det innebär att bemöta rasism och fascism, avslöja krisens klasskaraktär, analysera maktförhållanden och rikta kritiken mot den aktör som styr.
– Hoppet finns i det faktum att vi är människor. Men låt oss inte fångas i
reformismen.

Text: Per Längby

Vad blev din reaktion?

Glad
0
Älskar det!
0
Vet inte
0
Knasigt!
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More in:Artikel

0 %