Skenande priser och den höga styrräntan har fått bostadsbyggandet att stanna av nästan helt, samtidigt som nästan alla svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Vad behövs för att bostadsbyggandet ska hinna ikapp behoven? Vi har pratat
med Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet.
– Vi står inför en riktig knivig situation med både bostadsbrist och ett
stendött byggande, och det går inte att bara vänta på att marknaden ska lösa
problemet. Staten behöver kliva in och tar ett större ansvar. Vi vill avsätta 2 miljarder kronor i stöd för att bygga nya klimatsmarta bostäder och 250 miljoner kronor till klimatsmarta studentbostäder. Vänsterpartiet vill också se
ett statligt byggbolag som sätter igång byggandet av hyresrätter till rimliga priser, även när byggföretagen tvekar. Dessutom borde vi göra det lättare att få lån till bostadsbyggande genom statliga garantier. På så sätt kan vi börja bygga igen och se till att fler får tak över huvudet!
Vänsterpartiet vill investera stort i att rusta upp och klimatanpassa miljonprogrammets bostäder. Vad vinner vi på det?
– Det här är verkligen en win-win! Genom att rusta upp miljonprogrammets bostäder kan vi förvandla gamla slitna hus till moderna, energisnåla hem, där människor trivs bättre och betalar lägre elräkningar. Samtidigt skapar vi massor av jobb och tar steg mot ett mer klimatsmart samhälle. Vi vill avsätta 3 miljarder kronor för att göra detta möjligt. Det handlar om att ta hand om de bostäder vi redan har och göra dem både bättre och hållbarare för framtiden.
Bostäder med hög standard i områden där människor trivs är en viktig del av ett socialt hållbart samhälle. Är det ledorden för svensk bostadspolitik idag?
– Tyvärr, långt ifrån. Idag styr marknaden mycket av bostadspolitiken, och då blir det ofta dyrt och svårt för många att få en bostad där man trivs. Vänsterpartiet vill ändra på det och skapa en politik där alla har möjlighet till ett bra boende, oavsett inkomst. Vi vill satsa på att bygga fler bra bostäder och se till att befintliga områden rustas upp, så att människor både trivs och kan bo kvar länge. Det måste vara målet för bostadspolitiken. Bostaden ska vara en trygghet, inte en lyxvara.
Text: Martin Thåström
Läs övrig artiklar i detta nummer – Nr 5 2024 – Bostad och kollektivtrafik