ArtikelEkonomiNr 2 - 2025 - 1 maj

Fackligt arbete: Samverkan och dialog för skolans framtid

Vi försöker skapa forum för dialog med politiken för att på så sätt få fram våra tankar, åsikter, medlemmarnas frågor och driva de frågor som vårt förbund vill att vi ska göra. Att minska barngrupper i förskola, få fler behöriga lärare i skolan. Se till att lärare får undervisa och inte behöva utföra arbete som andra yrkesgrupper kan göra. Inte gå in och utföra uppdrag som ligger inom till exempel Kommunals avtalsområde eller Visions.

Så svarar Therecé Palmér som en del av svaret på vår fråga om vad  lokalföreningen jobbar med. När tidningen skrivs är det snart dags för  årsmöte där hon kommer att avgå som ordförande i Sveriges Lärares lokalförening i Strängnäs och istället bli ledamot.

Vad är den viktigaste lokala frågan för fackföreningen nu?
– Två av de viktiga frågorna precis just nu är att säkerställa att tjänstefördelningar görs ute på enheterna inför höstterminens arbete och att få veta hur rektorerna hanterar de nationella proven  utifrån Skolverkets stopp av digitala prov. Detta får inte bli en arbetsbelastning på våra medlemmar och innebära en risk för dålig arbetsmiljö. Vi kommer lyfta detta på utbildningskontorets samverkan och även ta kontakt med våra ombud för att få veta hur man löser det på respektive skola, säger Therecé.
Hon förtydligar att den viktigaste frågan som de aldrig släpper är arbetsmiljön ute på skolorna. Utan en god arbetsmiljö blir det inte bra för någon, medarbetare som barn/elev, säger hon.

Vi ser det som att det är tillsammans som vi kan skapa förändringar
– Vi arbetar ofta tillsammans med arbetsgivaren i frågor som är viktiga för båda parter och det gäller framför allt arbetsmiljön för våra medlemmar. Här har vi ett partsgemensamt arbete och är med och håller i nätverksträffar för arbetsmiljöombud och chefer. Vi ser det som att det är tillsammans som vi kan skapa förändringar. Det är Sveriges Lärares kongress som beslutar vad de som lokalförening ska arbeta med, vilka frågor som de ska driva och skapa forum för dialog och diskussion med arbetsgivaren.

– För oss är det viktigt att vi får en samsyn med arbetsgivaren kring hur avtalet kan tolkas då det finns ett tolkningsutrymme som innebär att vi och arbetsgivaren kan ha olika syn. Då behöver vi värna om våra medlemmar och försöka få arbetsgivaren att bemöta oss i det vi anser är bäst för medlemmarna. Många gånger har vi en samsyn, det svåra är att få allt att fungera utifrån att budgeten ska vara i balans.

Fackligt arbete – bredd och många forum
Det är svårt att förklara kort vad vi gör som facklig förening då det inrymmer så mycket och hanteras i många olika forum, säger Therecé.

– Utöver det som jag redan sagt så hanterar vi också frågor som arbetstid, tjänster som köps in vilka kan beröra budget eller medföra att våra medlemmars arbetsuppgifter påverkas. Då behöver vi se till att beslut tas i  samverkan. Vi hanterar också frågor om hur läsårstider ska ligga och då hur det påverkar lovskola. Det fackliga arbetet sträcker sig långt och mellan
olika aktörer.

Har ni som fackförening funderat något på det nya betygssystemet?
Det är svårt för oss som lokal fackförening att besvara vad våra medlemmar känner för detta. Några anser att det är bra att det inte längre skulle gå att underkänna en elev medan andra anser att det måste finnas en gräns för vad man anser är grundläggande kunskaper. Oavsett vad som sker så kan man ändå hoppas på att lärarna som ska sätta betyg får en gedigen utbildning i det
nya systemet, att det satsas på att verkligen ge alla lärare en chans till att kunna göra en likvärdig bedömning så att det inte blir en tolkningsfråga, som det så ofta är idag.

 

Vad blev din reaktion?

Glad
0
Älskar det!
0
Vet inte
0
Knasigt!
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

More in:Artikel

0 %