Den jämlika sjukvården år på väg att försvinna. Det menar forskaren John Lapidus som granskat hur privata sjukförsäkringar leder till ett parallellt system som skapar gräddfiler och urholkar den offentliga sjukvården.
– Vi har idag 800 000 personer som har privata sjukvårdsförsäkringar som låter dem gå före sjukvårdsköerna. Det har skapat ett parallellt sjukvårdssystem.
– Den svenska sjukvårdsmodellen gick ut på att den var ett gemensamt system för alla oavsett samhällsklass. Man gick till samma sjukvård. Det vi nu ser är att denna modell slås sönder.
John Lapidus forskning handlar om hur den svenska sjukvården påverkas av en växande marknad för privata sjukvårdsförsäkringar. I sin senaste bok Den sjuka debatten beskrivs hur försäkringsbolagen och de privata aktörerna driver fram ett parallellt sjukvårdssystem som bygger på plånbokens tjocklek snarare än behovet av sjukvård.
I praktiken fungerar det så att privata vårdgivare tecknar avtal med både regioner och försäkringsbolag. Det gör att de privata vårdgivarna får dubbla uppdrag och leder till att när de ger vård till en privatfinansierad patient så får någon i det offentliga systemet vänta.
– Genom att resursstarka grupper har en ventil ut ur systemet så innebär det också att det blir enklare för politiker att skära ner i sjukvården. De som har
egna sjukförsäkringar drabbas inte av försämringar och kommer därmed inte heller att protestera.
Under de år som John Lapidus arbetat med sin forskning har han försökt få igång samtal och diskussion med både politiker och företrädare för försäkringsbranschen. Många har svarat men ofta på ett undanglidande sätt.
Ofta förs påståenden fram om att det här parallella systemet avlastar den offentliga sjukvården.
– I verkligheten är det ju faktiskt precis tvärt om, menar John Lapidus.
Sten Axelsson Fisk, läkare på Lasarettet i Ystad, menar att den offentliga sjukvården inte kan tävla mot de privata vårdföretagen.
– Pengar och personal inom sjukvården finns inte där de skulle behövas som mest. Konsekvensen blir en försämrad tillgång till sjukvård.
– Det är också ett rättviseproblem där de som kan betala för sin sjukvård går före i kön, fortsätter Sten.
Högern har varit skickliga när de genomfört systemskiftet i sjukvården. Rätten till jämlik vård har monterats ner utan att det skapats någon större debatt samtidigt som den offentliga sjukvården nästa år kommer att sakna 14
miljarder kronor.
– Det är inte för sent att rädda den offentliga sjukvården, menar Jessica
Eek som sitter i regionstyrelsen för Vänsterpartiet i Region Östergötland och är sjuksköterska på Universitetssjukhuset i Linköping.
– För att få till en förändring krävs en stark politik som både ändrar lagstiftning och ger sjukvården mer resurser. Men det krävs också att fler engagerar sig och tar strid för en gemensam sjukvård