En rättvis klimatomställning. Större bidrag till ett krigshärjat Ukraina. Ett kraftfullt nej till Israels ockupation av Palestina. Men inte minst en union som står på löntagarnas sida gentemot högerns nedmontering av välfärd och trygghet.
Det vill Vänsterpartiets kandidater arbeta för när de väljs in i EU-parlamentet i juni.
Varför ska man rösta på Vänsterpartiet i EU–valet?
Jonas: EU-valet är ett val mellan vänster och höger. Vill man ha bästa möjliga klimatpolitik, rättigheter för löntagare och en bra välfärd, ja då är Vänsterpartiet alternativet för dig. Företagen har redan massor med rättigheter i EU. Nationella regler som ska skydda löntagare eller miljön kan EU se som hinder för den fria marknaden, men vi vill sätta miljön och fackliga rättigheter främst. Vi vill fortsätta och öka stödet till Ukraina, men EU måste också arbeta för ett slut på Israels ockupation av palestinska områden, man ska vara konsekvent när man kritiserar ockupationer.
Hanna: EU:s krav på privatiseringar och övertron på marknaden måste överges. Vi ska kunna ha en sammanhållen statlig järnväg och låga stabila elpriser i Sverige. Sedan EU-inträdet 1995 har Vänsterpartiet drivit på för att klimatarbetet ska bli bättre, kvinnors rättigheter stärkas och för en human asylrätt, detkommer vi att fortsätta göra, man kan
lita på oss.
Vilka frågor vill ni jobba med om ni blir valda?
Jonas: Jag vill sitta i EU–parlamentets miljöutskott. När den svenska högerregeringen monterar ned klimatpolitiken nationellt så vill jag förbättra den via EU. Jag vill också bekämpa den korruption som finns inom EU, unionen behöver mer öppenhet, mindre makt för stora företag och tydligare kontroll över EU–medel så att inte våra skattepengar används fel.
Hanna: Klassklyftorna ökar i Sverige och EU, många har det tufft ekonomiskt med stigande priser och hyror. Men det går att ändra. Löntagare ska ha goda villkor, det ska även gälla gig-arbetare som matbud och de som måste flytta för att få jobb. Arbetare ska inte ställas mot varandra. Vi vill ändra EUs regler om upphandling, bostadsbolag, elmarknad och järnvägen så att det gemensamma bästa och klimatet kan sättas före företagens kortsiktiga vinstjakt.
Hur vill ni förändra EU?
Hanna: Jag tror på ett nära samarbete mellan demokratierna i Europa, det behövs för att minska utsläppen som förstör klimatet och för att göra det enkelt och tryggt att leva och arbeta i varandras länder. Men folket ska bestämma. Jag vill till exempel ha kvar makten över välfärden och den ekonomiska politiken i Sverige. Det är ett av skälen till att det är bra att vi står fria från euron
Jonas: EU har mycket makt, men ganska lite insyn och mycket av makten finns hos tjänstemän. Det skapar en brist på demokrati. Många i EU-systemet drömmer om ett Europas Förenta Stater, det gör inte jag. Jag är för att EU utvidgas med Ukraina och andra länder, men då måste unionen fokusera på verkliga internationella problem, inte lägga sig i detaljer som snus eller EPA–traktorer.
Vad är unikt med Vänsterpartiets klimatpolitik?
Jonas: Vi röstar konsekvent för regler och lagar i EU som minskar utsläppen.
Men Vänsterpartiet går längre än så, vi vill avskaffa subventioner till industrier som förstör klimatet och ge länder rätt att ha bättre miljöregler än EU, det är inte alltid möjligt idag. Vi ifrågasätter EU:s fria marknad när den hindrar oss att ha en bra sammanhållen järnväg eller ge stöd till klimatsmarta bostäder. EU ogillar statsstöd, idag dras därför gröna investeringar till USA och Kina som ger dem stöd. Vi vill att de nya gröna jobben i branscher som elfordon, förnybar energi och smarta elnät ska hamna hos oss. EU:s regler måste ändras, men stöden från staten ska inte vara kravlösa, det ska ställas krav på goda arbetsvillkor och att skattepengar inte ges vidare till aktieutdelningar, de ska skapa nya gröna jobb. Den gröna omställningen måste vara rättvis, bra billig kollektivtrafik, låga stabila elpriser och stöd till renovering av bostäder gynnar alla, men främst de med lägre inkomster.
Vad skulle en framgång för Vänsterpartiet i EU–valet betyda?
Hanna: Det är ett väldigt viktigt val. Om högern och extremhögern får makten i EU, som de har i Sverige, så kommer de att använda den till att riva ner klimatpolitiken, försämra för löntagarna och kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. Det är tyvärr ett reellt hot. Men väljarna kan stoppa den utvecklingen och istället få vänsterpolitik. Extremhögern ser ut att gå fram i flera länder, men i Sverige kan det bli tvärtom med fler mandat för Vänsterpartiet och de rödgröna partierna. Det fina med det vore att det också kommer att påverka politiken i Sverige, det blir ett viktigt steg för att byta till en rödgrön regering i riksdagsvalet 2026. Bjud de blåbruna partierna på ett nederlag redan nu i EU–valet i juni.
Läs hela tidningen som pdf eller alla artiklar här på sidan