Hur blev färdtjänsten en viktig fråga för dig?
– Jag har själv en synnedsättning och har engagerat mig för personer med funktionshinder sedan 60-talet och sitter idag i Rådet för funktionsrättsfrågor i Strängnäs. Under mina 35 år som socionom på Samhall, som skapar fungerande arbeten för personer med funktionshinder, blev det också en viktig fråga för mig.
Vad betyder färdtjänsten för de personer som behöver den?
– Den är helt avgörande för att kunna leva ett normalt och socialt liv, vara aktiv och delaktig i samhället.
Vad skulle kunna fungera bättre?
– Önskvärt vore att kunna resa i hela länet. I dag beviljas bara tolv tur-returresor mellan Strängnäs och Eskilstuna på ett helt år! Så är det inte i andra kommuner.
På frågan varför det är så svarar Ulf: – För att Socialnämnden har bestämt det.
Ett annat alternativ är att söka Riksfärdtjänst, säger Ulf, men den avslås ofta i Strängnäs.
– För många personer med synnedsättning har det generellt blivit svårare att få färdtjänst. Och vid avslag hänvisas ofta till domar i högsta Förvaltningsrätten.
Hur fungerar uppdelningen mellan kommun och region?
– I Strängnäs kommun utreds och beslutas om rätten till färdtjänst. Regionen ansvarar för Beställningscentralen till vilken personen själv vänder sig för att beställa resan.
Vilken ändring föreslår du och din organisation?
– Att man ska kunna åka inom hela region Sörmland. Ulf berättar att färdtjänsten fungerar olika i vilken kommun man bor i.
– I dag kan en Strängnäsbo åka till Eskilstuna men inte till Nyköping. Det blir väldigt begränsande när man inte kan åka till andra kommuner inom den egna Regionen!
Läs övrig artiklar i detta nummer – Nr 5 2024 – Bostad och kollektivtrafik