Strängnäs kommun deltog i projektet React EU Ung Comeback, som var till för att motverka konsekvenserna i EU-ländernas ekonomi på grund av coronapandemin. Det var helt finansierat från Europeiska socialfonden och uppgick till ca 3 miljoner kr i Strängnäs. Ett tiotal elever lyckades slutföra sin utbildning och nå gymnasieexamen.
Vänstern i Strängnäs pratade med Daniel Moberg, som nu är verksamhetschef och sedan en kort tid tillförordnad skolchef, om projekten i skolan.
I Strängnäs var syftet att hjälpa de elever som fått problem med sina studier, säger Daniel Moberg som då var rektor på Thomasgymnasiet och ansvarig för projektet.
Delprojektet hade flera mål varav ett var att erbjuda de som saknade ett eller två betyg att nå examen. Det fanns också ett delmål att påbörja utvecklandet av ett vägledningsprogram för att erbjuda Unga som varken arbetar eller studerar.
Idag deltar Strängnäs i två projekt, Spira Sörmland och Ungas Framtid, båda riktade till ungdomar och unga vuxna.
– Vi fick under pandemin och i React-projektet upp ögonen både för att ESF kan finansiera åtgärder som annars är svårt att få pengar till men vi insåg också att Strängnäs har ett jobb att göra gällande ungdomar som varken arbetar eller studerar, förklarar Daniel.
Daniel Moberg säger att han inte riktigt vet varför det är så men andelen ungdomar i Strängnäs som varken arbetar eller studerar är märkbart större än i andra liknande kommuner.
De två pågående ESF-finansierade projekten hänger ihop med det kommunala aktivitetsansvaret och bedrivs horisontellt i organisationen där exempelvis socialkontoret också deltar, förklarar Daniel.
Det kommunala aktivitetsansvaret riktar sig till kommuninvånare i åldern 16-20 år som inte arbetar eller studerar. Projektet Ungas Framtid kompletterar det genom att stötta barn innan slutet på högstadiet och Spira Sörmland fyller på i andra ändan av aktivitetsansvaret för att stötta de unga vuxna som inte fått examen och behöver slussas in till vuxenutbildningen,
– Tillsammans bildar de två projekten en grund för en bredare palett av arbetssätt för ungdomar och unga vuxna. Det är också syftet med projekten att vi ska kunna hitta metoder som fungerar och implementera dem i den vanliga verksamheten, säger Daniel.
Projekten är länsövergripande projekt där tanken är att det ska gå att titta på genomförda delprojekt och vrida på dem lite så att de passar den egna verksamheten. Inspiration till de nuvarande projekten har plockats delvis från Eskilstuna och Katrineholm.
Finansieringen i projekten är 54 % EU-medel och 46 % kommunala resurser som kommunen betalar med arbetstid. Finansieringen har gjort att projekten kunnat anställa en projektledare på deltid och har två personer som jobbar heltid.
Strängnäs kommun är också med i ett ESF-projekt som Arbetsförmedlingen driver för att underlätta för skolelever på väg att få examen att få kontakt med arbetsförmedlingen. Där finansieras deltagande från personal i Strängnäs utan att det finns ett eget delprojekt i kommunen.